Interjú: Miami

2017. augusztus 06. - Riana25

Szép estét! Következő interjúm alanya Miami, aki a Miami fansub csapatát irányítja. A kérdések ugyanazok, mint az első interjúban. Remélem, hogy ez is tetszeni fog nektek és jobban megismeritek Miamit. Oldala: link

Üdvözöllek! Először is, köszönöm, hogy vállaltad az interjút! Fordító vagy ugye, mióta tevékenykedsz ezen a téren? Valamint, mi volt a legelső munkád?

Hali! Részemről a megtiszteltetés, hogy gondoltál rám a téma során. Főként fordító vagyok igen, de lektorálni és formázni is szoktam, mivel jóformán eleinte én (Miami) alkottam a csapatot (Miamifansub), azonban egy ideje már 2 plusz „munkaerővel” is bővültünk (Pontaz – Lektor, RolandXX – Külsős karaokés). Hú, hát a legelső munkám, ha jól emlékszem a Trinity Seven volt, még anno zöldfülűként, indás korszakomban dolgoztam rajta.

Milyen műfajokat részesítesz előnyben? Illetve, mi alapján döntöd el, hogy milyen animéken fogsz dolgozni?

Személy szerint a horror műfaját kedvelem a legjobban, de nem vetem meg az ecchi, a misztikus, és a mecha darabokat se. Nos, nyilván több szempont is közrejátszik ebben. Először is, véleményem szerint az egyik legfontosabb, hogy olyan legyen ez a projekt, amit te is kedvelsz, hiszen, ha valamit szeretsz, abba jobban bele tudsz adni apait-anyait, mintha olyat csinálnál, amihez kevésbé van kedved, és mondjuk csak 50%-ot adsz bele. Ami még fontos ezen kívül, az a forrás, hogy milyen minőségű felirat érhető el az adott animéhez. Nyilván jobb forrásból jobb dolgozni, de sokszor előfordul az is, hogy csak a HorribleSubs féle felirat van, ami meg függő, hogy megfelel-e a fordításhoz. Ha a japán része nem olyan nehéz, és még manga fordítás is van hozzá, akkor nem lehet gond, de ha elég bonyolult a nyelvezete és semmi más forrás nem áll rendelkezésre, akkor nem ajánlatos (Pl Chaos; Child, 1. részét elkezdtük, de fel is függesztettük, amíg nem lesz valami értelmesebb forrás, mivel a HS nem éppen egy jó választás hozzá). A forrás mellett még a másik, amit figyelni szoktam, hogy hányan viszik az adott projektet, meg, hogy kik viszik, mert fölösleges munkát senki se akar a maga számára. Ha úgy látom, hogy olyan csapat viszi, aki tisztességes minőséget tud kiadni, akkor elállok a projekttől, vagy ha már mindenki azt az adott projektet akarja vinni, amit én kiszemeltem. Viszont, ha például 1-2 mostanában népszerű google fordító szinten művelő személyek viszik, amit én is szeretnék vinni, akkor nem tántorítanak el attól, hogy én is felkaroljam. Továbbá nemrégiben nyitottunk pont a fórumunkon egy animekérő posztot, ahova lehet kommentelni, hogy ki-mit szeretne szívesen látni tőlünk. Még nem jutottunk el odáig, hogy belekezdjünk, de már kaptunk olyan javaslatokat, amiket szerintem a jövőben még fel fogunk dolgozni. Ja igen, még utoljára azt tudnám felhozni, hogy a sport és a főzős animéket ösztönösen kerülöm, mert úgy érzem, azt nem tudnám annyira tisztességesen megcsinálni, mint ahogy azt illik.

Milyen munkálatokkal jár egy anime rész? Mennyi időbe telik ez neked?

Az első feladat nyilvánvalóan a rész lefordítása. Ezután a felirat lektorálása következik, amit vagy az egyik lektorom, vagy én végzek (tekintve, hogy csapatunk apró). Ha ez megvan, általában formázni szoktam az adott signokat, hogy nézzenek is ki valahogy, és ne csak a levegőbe lógjanak. Majd utoljára, még egyszer átnézem a dolgokat, figyelve ezúttal a feliratra is, hogy nem-e maradt benne valami hiba, továbbá a formázásra is, hogy minden úgy néz-e ki, mint ahogy én azt megterveztem. Az, hogy mennyi időbe telik, változó. A fordítás/formázás részéről sose lehet tudni, mivel több fajta kimenet létezik. Előfordulhat olyan, hogy mindkettő könnyű, vagy mindkettő nehéz, vagy épp a kettő keveréke. Mindent figyelembe véve, én azt mondanám, hogy olyan 4-24 óra közötti ez az időtartam (nyilván megvalósítva ez több napot is takarhat legtöbbször, de óraszámot figyelve kb ennyi, bár akik jobban értenek a formázáshoz, mint én, azoknak szerintem még több is lehet akár).

Gondoltál arra, hogy egy csapat tagja legyél?

Régen az AnimeHunter csapatában tevékenykedtem, de bizonyos okok miatt kiléptem onnan, és megalapítottam a saját csapatomat a Miamifansubot. Újból nem tervezek más csapathoz csatlakozni, ha mégis, elég szűk azoknak a köre, akikhez jelenleg csatlakoznék.

Hogyan állsz a csapatokhoz és az egyéni fordítókhoz?

Hát, ami a csapatokat illeti, személy szerint én úgy érzem, hogy mostanában egyre romlik a helyzet, szűnnek meg csapatok, jönnek létre új, nézőhajhász fansubok, akik a minőségre fittyet hányva, csak arra törekednek, hogy minél előbb adják ki az adott „munkát”. Persze vannak még olyan csapatok, akik lelkesen dolgoznak, és minőségre törekednek, de az előbb említett speedsub csapatok miatt megkérdőjelezhetik ezek a csapatok, hogy minek is erőlködnek, ha más sem törekszik a minőségre? Ami az egyéni fordítókat illeti, róluk nem tudok sokat mondani, mivel 1-2 tényleg max, akit ismerek, többet nem igazán. Ami pedig a közös munkát illeti, szívesen vállalunk közös projekteket, ha mások megkeresnek minket, és jelzik a szándékukat (persze azért vannak elvárásaink). Továbbá, ha később lesz olyan anime, amit mindenképp vinnénk, de nagyon sokan visznek, lehetséges, hogy mi is megkeresünk xy csapatot, hogy a közös munka lehetőségét felvessük, amennyiben érdekeltek benne. Eddig még sok közösünk nem volt, de egyet kiemelnék: a Haru-Subs féle közös projektet, a Fuuka c. animét, amit szerintem büszkén állíthatok, hogy mindkét oldal részéről minden bele lett adva, és ez szerintem meg is látszik a végeredményen, amiért hálás is vagyok nekik.

Mit gondolsz, mennyi ideig fogsz még a fansub világában munkálkodni?

Nem tudom, őszintén szólva voltak pillanatok, amikor azt gondoltam, hogy abbahagyom, de végül mégse tettem. Igaz, jelenleg még nem túl sokan ismernek/követnek minket, de a kedves szavak, amiket néha tőlük kaptam, egyféle visszaigazolás volt, hogy nem fölöslegesen dolgozik az ember, és még vannak olyanok, akik nem a legelső kiadást részesítik előnyben.

Most egy kicsit térjünk el a fansub témától. Vannak kedvenc animéid? Mesélj egy kicsit róluk. Gondolok itt arra, hogy hogyan ismerted meg azokat és miért lettek a kedvenceid?

Van-e? Ha elkezdeném felsorolni, szerintem holnapig itt ülhetnénk. Nem akarom elhúzni az időt, ezért most csak egy párat emelnék ki. Először is a régi kedvencem, a Higurashi no Naku Koro Ni (When They Cry) c. anime, amely a korábban említett horror műfajába tartozik. Ezt az animét az egyik ismerősöm ajánlotta, miszerint nagyon jó horror, ezért aztán kíváncsian bele is néztem. Ami megragadott benne, az az anime rejtélyessége, mivel hogy az eleje annyira kuszának tűnik, hogy a néző akaratlanul is kíváncsi lesz, hogy miért történnek ezek az események, és mi is folyik igazából a háttérben. Az első évad brutalitása és vérdózisa szintén pozitívum volt nálam. A másik, jelenlegi kedvencem, a Danganronpa c. anime, amit eleinte az 1. évad után teljesen kitöröltem az emlékezetemből, annyira nem ragadt meg engem a dolog. Azonban, miután jött a hír, hogy lesz a Danganronpa 3, a folytatása, mondom miért is ne adnék neki egy esélyt? Igaz nem ragadt meg annyira az első évad, de nem is volt olyan rossz. Aztán, miután megnéztem a 3-at, minden értelmet nyert. Első évadot is újranéztem, játékokat is kitoltam, regényeket is elolvastam (párat leszámítva), teljesen magával ragadott az univerzuma. A rejtély, amikor nem tudod eldönteni, hogy ki lehet a gyilkos, jó kis izgalmat hordoz önmagában. Ezt az animét a horror műfajra keresve találtam meg az AnimeAddicts oldalán. Még egy utolsót megemlítenék, hogy a mecha műfajából is mondjak egyet: a Muv-Luv Alternative-ok. Ezt is magamtól találtam meg, és nem volt felé nagy elvárásom, de pozitívan csalódtam benne. Mellesleg, amiről most beszéltem az a Muv-Luv Alternative: Total Eclipse c. anime volt, amit aránylag sokan szidtak, de nekem tetszett, viszont, ami még ennél is jobban megragadt engem, az a Muv-Luv Alternative: Schwarzesmarken c. előzmény anime. Na ez aztán mindenhol ott van: a sztori, a helyszínek, a megvalósítás. Számomra 10/10.

Van valamilyen hobbid, amit szabadidődben csinálsz?

Esténként szoktam ismerősökkel játszani pár PC-s játékkal (Smite, Paladins, Overwatch, MxM), bár jelenleg a Muv-Luv Alternative-ot is nézegetem néha (mint az imént mondtam, az univerzuma megtetszett, és ezért is gondoltam, hogy illene lassan a sokak által dicsért játékot is megtekintenem). Csak ajánlani tudom mindenkinek amúgy, mert hihetetlen jó története van. Továbbá alkalmanként olvasok, és nyilván animéket, és sorozatokat is szoktam nézni. Plusz jelenleg még a Danganronpa v3 játék az, amit nagyon várok már egy ideje.

Cosplay és Con. Jársz erre a rendezvényre? Bújtál már bele valamelyik kedvenc karaktered bőrébe?

Nem, nem szoktam járni, ezért aztán még nem is bújtam egy kedvenc karakterem bőrébe se.

Van valamilyen animés ereklyéd? (Figura, poszter, manga vagy más egyéb tárgy.)

Nem igazán, max azt tudnám felhozni, hogy még régebben volt egy DBZ poszterem.

A bejegyzés trackback címe:

https://animegun-kavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112724328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.